Egyre több bizonyíték került napvilágra arról, hogy napjaink súlyos betegségei mögött a krónikus oxigénhiány áll. A számos szakértői vélemény közül néhány...

Elégtelen oxigén elégtelen biológiai energiát jelent, ami megnyilvánulhat enyhe kimerültségben is, de akár életet veszélyeztető megbetegedésekhez is vezethet. Az elégtelen oxigén és a megbetegedés közötti kapcsolat már bizonyított.

Dr. W. Spencer Way, Journal of the American Association of Physicians

Az összes komoly megbetegedés esetében vele járó alacsony oxigén állapotot találtunk. A testszövetek alacsony oxigénellátottsága bizonyosan betegséget jelez. A hypoxia, vagy oxigénhiány a szövetekben az összesdegeneratív megbetegedés alapvető okául szolgál.

Dr. Stephen Levine, neves molekuláris biológus, Oxygen Deficienc: A Concomitant toAllDegenerative Illness (Oxigénhiány: A degeneratív megbetegedések hátterében)

A ráknak csak egy fő oka van. Ez pedig a testi sejtek normál légzésének anaerob (oxigénhiányos) légzéssé válása.

Dr. Otto Warburg, rákkutatásért Nobel díjjal kétszeresen kitüntetett

Miért fontos az oxigénszint?

Az oxigén nélkülözhetetlen az élethez, a biológiai oxidáció folyamatához. A vörös vérsejtjeink feladata az oxigénnek a sejtekbe juttatása, illetve a széndioxid visszaszállítása. Az oxigénszegény vér sűrű folyású, mivel a vörösvérsejtek nagyok és kevésbé mozgékonyak. A friss oxigéndús vér csak akkor tud a szövetekbe áramlani, ha az elhasznált vérrel ellepett terület felszabadul. Ekkor az anyagcsere egészséges marad. Az oxigénben gazdag vér jól folyik, mivel a vörösvérsejtek kicsik és mozgékonyak. Ha valamilyen okból kifolyólag kevesebb oxigén jut a sejtekhez, akkor azok az energiatermelő folyamatok, melyek az életfunkciókat biztosítják, sérülnek. Minél tovább áll fent az oxigénhiányos környezet, annál nagyobb az esélye annak, hogy a következményeként valamilyen betegség kialakul.

Mennyi az oxigénszintünk?

A szervezet oxigénellátottságát a vérben található oxigén szintjével lehet a legjobban mérni. Egy egészséges embernél ez 99%, egy átlagembernél 96-98%, különféle betegségekben vagy energiahiányban szenvedőknél ez általában 89-95%. A dohányzás során nagy mennyiségű szén-monoxid keletkezik, ezért a dohányzók véroxigén-szintje tartósan alacsony, általában 96% alatti. Ha a vér oxigénellátottsága nem éri el a 99%-ot, akkor a szervezet folyamatosan oxigénhiányban szenved, a sejtek egy része folyamatosan alulműködik. A szervezetünk oxigén telítettsége ujjhegyre csatolt oxigénmérővel egy pillanat alatt kimutatható. Minden házorvosnál, kórházban, rendelő intézetben van ún pulsoximeter, amivel ingyen meg tudják mérni a vér oxigénszintjét.

Az oxigénhiány tünetei

A mintegy 100 ezer km hosszú érhálózatunknak négy végartériája van. Ha a végartéria eldugul, az általa ellátott terület elhal (pl. infarktus). Tehát ez a négy szerv jelzi először azt, hogy valami baj van, a végartéria oxigénhiányos.

 • Agy – koncentrációs zavar, ebéd után aluszékonyság, látszólag indokolatlan ásítozás, elhalkuló, lassuló beszéd
 • Szem – váltakozó látásélesség (ha megdörzsöljük a szemünket, javul, ha nem dörzsöljük, káprázik)
 • Szív – magas pulzusszám, a legkisebb fizikai munkát is meggondoljuk, hogy csináljuk-e
 • Vese – fázik a kéz és a láb, főleg a láb és gyakori nappali vizelés, éjszaka is rendszeresen WC-re megy, de a kiürített mennyiség kevés.
 • Fontos tünet lehet, ha a sarkon, egymás mellett, függőlegesen, a bőr mélyen be van repedve. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek a puffer kapacitása már nem győzi a terhet.
 • A következő fázis, amikor az oxigénhiány az emésztőrendszerben lévő ATP (adenozin-trifoszfát) hiánnyal is együtt jár. Ez a szájüregtől a végbélnyílásig, először csak a funkciókat zavarja.

 • Ebéd után felpuffad, gázosodik (böffentés, szellentés kellemetlenül erős szaggal).
 • A lábujjak közötti terület ammónia szagú (jelzi, hogy sok a fehérje a szervezetben) vagy erjedt szagú (sok a szénhidrát), de jelentkezhet a kettő együtt is, vagyis szénhidrátból is és fehérjéből is többet veszünk magunkhoz, mint kellene.
 • A szervezet azért nem tudja ezeket már megemészteni, mert oxigénmentes állapotba került. Ilyenkor már a normál mikroflóra lebomlik, és a helyét gombák foglalják el.

 • A szervezet elgombásodásának bőrgyógyászati tünete a láb nagyujján lévő gombásodás. Itt van a lép, a hasnyálmirigy és a máj meridiánnak a kezdőpontja.
 • Ha a mikrobiológiai egyensúly felborul, a lebontási folyamatok is elégtelenné válnak.

 • Szorulás vagy hasmenés jelentkezik, vagy kupacos lesz a széklet. Ez azt jelenti, hogy kijön egyben, de nincs formája, olajos, fénylő a teteje, és emésztetlen ételmaradékokat lehet benne látni.
 • A vége, az asztma – allergia, szívburok gyulladás, szívizom gyulladás, rheumatoid artritisz, pszoriazis, ekcéma, szeboreás fejbőr, gégészeti dolgok, arcüreg gyulladás, homloküreg gyulladás, és a legcsúnyább krónikus degeneratív betegség a rák valamelyik fajtája.
 • Mit nyerünk magasabb oxigénszinttel?

 • Az általános közérzet javul, a gyengeség, fáradtság és levertség pár perc alatt eltűnik
 • Nő a koncentrációs képesség, a figyelem, az agytevékenység, javul a rövidtávú memória
 • A szervezet anyagcsere folyamatai felgyorsulnak, az ideális testsúly elérhetővé válik
 • A betegség utáni lábadozás szakasza lerövidül
 • A sportban jobb teljesítmények elérésére képes, az állóképesség növekedése mellett. Az izmokban képződő tejsav csökken, az izomláz ki sem alakul, vagy enyhébb lefolyású.
 • Bizonyos típusú fejfájás megszüntethető oxigénnel. Ilyen a migrénes fejfájás, vagy a cluster fejfájás. Szédülés és fülzúgás esetén is hathatós segítség